Nieuweten Nieuws 3: Houd je spieren op peil!

Nieuweten Nieuws 3: Houd je spieren op peil!

Bij het ouder worden verlies je spiermassa. Soms gaat dat te snel: 20 procent van de 65-plussers kan hierdoor moeilijker bewegen. Gelukkig is er wat aan te doen.

Vanaf 30-jarige leeftijd verliezen mensen gemiddeld 1% spiermassa per jaar. Een 80-jarige kan hierdoor nog maar de helft van de oorspronkelijke spiermassa hebben. Dat zie je niet op de weegschaal, omdat vet de plek van de spieren inneemt. Daardoor krijgen veel mensen dunnere benen en een dikkere buik.

Wie veel spiermassa verliest, heeft ook minder spierkracht. Daardoor wordt het bewegen moeiijker en neemt het risico om te vallen toe. Daarnaast kan het zijn dat herstellen bij ziekte (ziekenhuisopname) moeilijker gaat. Gezonde spieren beschermen tegen diabetes en overgewicht. Spieren hebben namelijk een positieve invloed op de suikerhuishouding.

Hoe kun je je spieren behouden?!

Bewegen!

Rustig wandelen is voor spieropbouw onvoldoende. Het best werkt krachttraining met gewichten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op een sportschool, maar je kunt het ook thuis toepassen. Sta op uit je stoel zonder je armen te gebruiken, sla treden over met traplopen, zak dagelijks enkele minuten met rechte rug door je knieën en blijf een paar tellen staan ect.

Voeding!

Eiwitten! Vaak wordt de aanbevolen hoeveelheid eiwitten bij ouderen niet gehaald. Belangrijke eiwitleveranciers zijn bijvoorbeeld: kaas, ei, kwark, kip, vis, noten ect. Belangrijk is om binnen een halfuur na het bewegen eiwitten te nemen, bijvoorbeeld een bakje kwark. Dit zorgt ervoor dat de spieren goed opbouwen.

Het hele artikel lezen, zie dan deze link: http://www.stuurgroepondervoeding.nl/wp-content/uploads/2017/10/10-2017-spieren-op-peil.pdf