Moussaka (vegetarisch)
Recept: Moussaka
Aantal personen: 2
Tijd: 45-60 min
Ingrediënten:
1 aubergine
1 ui
1 courgette
2 knoflooktenen
2 eetlepels tomatenpuree
50 gram linzen
1 blik tomatenblokjes
50-75 gram crème fraîche
50 gram geraspte kaas 30+
250 ml groentebouillon (zout/natrium arm)
2 tl zwarte balsamicoazijn
2 tl gedroogde oregano
1 tl kaneel
Olijfolie
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in plakjes 1-2 cm dik. Leg de plakken aubergine op een ovenrooster en strijk ze iets in met olijfolie (je hebt niet veel nodig). Breng om smaak met peper. Rooster ze 10-15 min in de oven.
2. Snipper de ui, snijd de courgette in blokjes 1-2 cm, snijd de knoflook fijn. Verhit een kleine lepel olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 min. Voeg de courgette toe en breng op smaak met peper, bak 5 min. Voeg de knoflook toe en ook de oregano, kaneel en tomatenpuree. Roer goed en bak 2 minuten mee.
3. Voeg de linzen, zwarte balsamicoazijn, tomatenblokjes, en de bouillon toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20-25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat het niet gaat aanbakken.
4. Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakken aubergine hierop. Besmeer deze met crème fraîche en bestrooi met kaas. Bak de moussaka nog 5-10 min in de oven en klaar.
Tip: Crème fraîche heeft ook een halfvolle variant. Je kunt het evt. ook door kookroom (soja) light of hüttenkäse vervangen.
Tip: Bij dit gerecht kun je nog iets bij eten, bijvoorbeeld een snee geroosterd volkorenbrood of een kleine portie zilvervliesrijst. Het bevat namelijk weinig calorieën.
Voedingswaarde per persoon:
Energie: 330 calorieën, Koolhydraten: 28 gram, Vet: 13 gram, Verzadigd Vet: 6 gram, Eiwitten: 17 gram, Vezels: 10 gram, Zout: <1 gram.
Recept ook te vinden op facebook/nieuweten of geprint op verschillende praktijklocaties.