Kruidensupplementen kunnen werking medicijn verstoren

Kruidensupplementen kunnen werking medicijn verstoren

Een combinatie van kruidensupplementen en medicijnen kan soms schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet gebruik van kruidensupplementen altijd aan arts of apotheker gemeld worden. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Interactie

Door interactie tussen kruiden en medicijnen kan een medicijn beter of slechter worden opgenomen in het lichaam. Hierdoor kunnen bijwerkingen optreden of is het medicijn minder effectief. In maart bracht het Erasmus MC al een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat kurkuma een negatief effect heeft op de werking van tamoxifen, een hormoontherapie voor vrouwen met borstkanker.

Melden aan arts of apotheker

Het CBG doet nu ook een waarschuwing uit voor andere kruidensupplementen waaronder groene thee, knoflook, valeriaan en Sint-Janskruid. Voedingssupplementen met groene thee kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de werking van foliumzuur en hart- en vaatmedicijnen. Knoflook kan de werking van onder meer bloedverdunners verstoren en valeriaan gaat niet goed samen met antipsychotica. Sint-Janskruid kan de werking van antibiotica en anticonceptiemiddelen beïnvloeden. Het CBG benadrukt dat de waarschuwing alleen geldt voor kruiden in hoge concentraties, zoals in capsules. Kruiden die mensen alleen gebruiken bij het bereiden van voedsel hebben geen invloed op de medicijnen.

Lijst langzaam uitgebreider

Kruidensupplementen worden gebruikt door 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het CBG onderzocht nu de 10 meest gebruikte kruiden: Amerikaanse ginseng, Danshen of rode salie, geelwortel of kurkuma, Japanse notenboom of Ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan en rode zonnehoed (Echinacea purpurea). In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

Bron: CBG (nieuws voor diëtisten)