Feiten en Fabels: nieuwsbrief 1

Feiten en Fabels: nieuwsbrief 1

Van koolhydraten (suikers) word je dik en val je niet af.

Feit en Fabel. De ultieme ‘meter’ voor wel of niet dik worden is je energiebalans. Het maakt niet uit of je deze energie binnenkrijgt via koolhydraten (suikers), vetten of eiwitten. Als je teveel calorieën binnenkrijgt, moeten ze ook weer uit om op gezond gewicht te blijven.

Eiwitten zijn vooral belangrijk voor het leveren van energie.

Fabel. Het is vooral belangrijk is bouwstenen voor de eiwitten in de lichaamscellen. Daarnaast levert het ook wel energie (calorieën), maar in mindere mate als koolhydraten/vetten.

Kokosvet is gezonder dan andere verzadigde vetten.

Fabel. Kokosvet bestaat voor circa 85% uit verzadigd vet. Kokosvet verhoogd het LDL-cholesterol (slechte), maar ook het HDL-cholesterol (goede). Eigenlijk doet bijna elke verzadigde vetzuur dat. Er is dan ook onvoldoende bewijs dat kokosvet gezonder zal zijn dan andere verzadigde vetten.

Vetten moeten gescheiden van koolhydraten worden gegeten.

Fabel. Het idee dat je vet gescheiden van koolhydraten moet eten, stamt af van enkele ‘oude dieetwijzen’ (montignac/atkins). Of het nu gaat om eiwitten, koolhydraten of vetten, het gaat uiteindelijk om de energiebeperking om af te vallen. Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met het hele voedselpakket/de variatie om geen tekorten op te lopen.

Bron: Hans Kraak, Voeding NU