Cholesterol verlagen?

Cholesterol verlagen?

De eerste vraag die ik heb ontvangen gaat over het Cholesterol. Wat kun je doen als je cholesterol verhoogd is?

Je hebt verschillende soorten vetten die verhoogd/verlaagd kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn het totaal Cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden. Deze worden vaak gemeten in het bloed. Deze vetten hebben allemaal verschillende referentiewaarden. Indien hierin wat mis is, geeft de huisarts dit vaak wel aan.

Met voeding kun je zeker nog wat doen aan je cholesterol. Het beste is om in een vroeg stadium bij een diëtist langs te gaan. Het kan natuurlijk ook zijn dat het genetisch bepaald is, dan wordt het wat lastiger om er met voeding wat aan te doen. Proberen kun je natuurlijk altijd!

Ik ga natuurlijk niet alle tips bespreken voor het cholesterol, maar heb een tip gekozen. Deze tip betreft KOFFIE. Bepaalde soorten koffie kunnen namelijk het LDL-cholesterol verhogen. Een verhoging van het LDL-cholesterol wil je juist niet. Dit is het ‘verkeerde’ vet.

Het betreft voornamelijk ongefilterde koffie (kookkoffie en koffie uit een cafetière). In de koffieboon zit namelijk een stofje wat het cholesterol kan verhogen. Door een filter blijft dit stofje grotendeels uit je koffie. Filterkoffie is dus geen probleem voor het cholesterol.

Heb je geen verhoogd cholesterol? Dan kun je gewoon de koffie van je keuze blijven drinken.